SW Dutch Colonial

project

Located on a hill in SW Portland, this Dutch Colonial has access to sweeping views and lots of light. Unfortunately, the kitchen was dark, hemmed in, and dated. A wall between the kitchen and the dining room was replaced with a large cased opening, opening the space to the rest of the main floor and to better light and views.  Centered on the cased opening, a new island with seating on three sides mediates between the kitchen and dining and serves as a family gathering spot.

While leaving the existing windows and side door in place, the kitchen was gutted and reconstructed with all new finishes and appliances.  New French doors in the dining and living rooms lead to a new and enlarged deck.

On the second floor, an en-suite bath was added to the primary bedroom by re-appropriating space from an adjacent extra long bedroom, again without disrupting the existing windows. Also carved out of existing space, a walk-in closet completes the primary suite. The cramped original bath was redesigned and renovated for a more functional layout to accommodate the kids.

To complete this whole house renovation, the daylight basement was converted to habitable space, including a recreation room, guest bedroom, home office, storage space, and bathroom.

After several years of talking to professionals who never quite felt good enough, a friend recommended eMZed Architecture. The difference was stark.  They listened closely to our goals, offered remarkably thoughtful ideas, pushed back in a professional way to make the most of our ideas, and in the end developed a set of plans that made our house functional and beautiful.

Brooke & Ryan